Tratament hernie de disc Tratament artroza Tratament lombosciatica Tratament scolioza Tratament spondiloza
Lista tratamentelor Lista procedurilor Cabinet Fiziolife Bucuresti Producator Echipament Sportiv Artimex Recuperare Medicala Bucuresti Kinetomedica
 


   

Blog Lordoza

Articole Lordoza

Ce este lordoza
Regiunea lombara are o curbura fiziologica in plan sagital, care are concavitatea orientata spre posterior. Aceasta curbura fiziologica poarta numele de lordoza in literatura. Lordoza fiziologica este intalnita si la nivelul coloanei cervicale. O accentuare a acestor curburi sagitale poarta numele de hiperlordoza sau simplu, “lordoza”. In aceasta situatie din urma, termenul este folosit cu semnificatia de lordoza patologica insa in practica nu se foloseste decat cu aceasta semnificatie si astfel nu se produce nici o confuzie.

Unghiul limita dintre normal si patologic este destul de greu de precizat in cazul lordozei. Lordoza patologica sau hiperlordoza este cel mai adesea intalnita in regiunea lombara. Aceasta modificare a curburii lombare o intalnim mai des la femeile care poarta de obicei tocuri inalte. Exista si alte imprejurari care favorizeaza lordoza insa vor fi discutate mai pe larg intr-un alt articol. Afectiunea poate aparea la orice varsta. Totusi, la copiii mici exista o aparenta hiperlordoza lombara (comparativ cu gradul normal de la adult) datorita imaturitatii sistemului musculo-scheletal. Aceasta nu inseamna ca sugarul nu poate suferi de hiperlordoza.

In lordoza lombara bazinul este inclinat spre anterior, se afla in asa numita pozitie de anteversie, cu tendinta de orizontalizare. Abdomenul este aparent marit deoarece din cauza curburii accentuate a coloanei lombare, este impins spre anterior. Aceste modificari de postura se insotesc si de hiperextensia genunchilor sau “genu recurvatum”. Lordoza cervicala este foarte rar intalnita. Uneori apare in artroza cervicala sau spondilartroza cervicala. In aceasta ultima situatie, postura este modificata astfel: gatul si capul raman in pozitie verticala sau se apleaca inainte pentru a compensa lordoza cervicala. Lordoza lombara este clasificata in mai multe forme. Forma statica este de obicei profesionala si este intalnita si la femeile care poarta tocuri inalte precum si la persoanele cu cifoza la care coloana vertebrala incearca sa se compenseze. Lordoza dinamica si lordoza fixata apar in circumstante care evolueaza de obicei mai sever. lordoza fixata, de exemplu, este intalnita in urma unor traumatisme vertebrale sau ca rezultat al unor retractii fibroase (cicatriciale) in urma unor inflamatii.

De cele mai multe ori lordoza este una posturala, profesionala care se poate corecta usor si care nu se asociaza cu alte complicatii. Conditia pentru ca evolutia sa fie favorabila este sa se consulte un kinetoterapeut cat mai curand de la aparitia durerilor lombare – lombalgii.
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează